По-високи осигурителни вноски за служителите – това е един от приоритетите, по които през тази година бизнесът възнамерява да работи заедно със социалните партньори. Идеята беше обявена от представители на работодателските организации у нас.

Снимка: btvnovinite.bg


Малките предприемачи са против да отделят повече за осигуровки на служителите си. Работодателите предлагат осигурителните вноски вече да се разпределят по-равно между работодател и работник. Казват, че не е задължително това да бъде за сметка на намален доход за служителите.

Синдикатите обаче са против. „Те нямат никакъв механизъм, с който да накарат всеки един работодател да компенсира намалените приходи на работника”, коментира Ваня Григорова, КТ „Подкрепа”.

Така прогнозата на профсъюзите е, че работникът ще бъде ощетен. „При средна работна заплата от 1100 лв. в момента осигуровките, които плаща работника са около 151 лв. При промяна, каквато искат работодателите, работникът ще почне да плаща 180 лв.

Снимка: btvnovinite.bg


Бизнесът иска още в трудовите договори да пише нетния доход на служителя и всички разходи на работодателя за него. Настоява също да не плаща първите 3 дни от болничния. Социалният министър обяви, че разговорите по спорните теми предстоят.