Новата година ще дойде и с нови, по-високи банкови такси. Някои от трезорите са избрали да вдигнат таксите за теглене на каса. Тя ще бъде различна в зависимост от сумата.

Повече ще плащаме и при местене на пари от сметка в сметка, както когато сметките са в една и съща банка, така и ако са в различни. Има и трезори, които избират да наложат такси и на досега безплатни услуги.

Така например при внасянето на пари в брой на банкомат, те ще начисляват по 20 стотинки за физически лица, а за фирмите таксата ще е процент от вноската.  

Обслужването на разплащателна сметка без дебитна карта, също поскъпва за някои от банките и достига до 3, 80 - 4 лева на месец.

Мирослав Коев работи като управител на ресторант в Бургас. Получава заплатата си по сметка. Притеснен е, че увеличаването на банковите такси ще го ощети не само, когато тегли възнаграждението си, но и ще промени начина му на живот.  

"Живеем в 21-ви век и всички сме се ориентирали към плащания с карти изцяло. Това ще наложи може би при нас някакво съобразяване как ще си теглим парите, по какъв начин ще плащаме, кое ще ни бъде по-изгодно, което е един дискомфорт", заяви Мирослав Коев.
 
За момента пет банки са обявили, че още в началото на годината ще увеличат най-масовите такси, като таксата за поддържане на разплащателна сметка.

"Миналата година средно таксата за поддръжка на разплащателна сметка е била в размер на 2,50 лв., то към момента тази такса е с 1 лв. повече. Друга тенденция, която забелязваме, е, че значително по-скъпи са операциите, които се извършват на място в клонова мрежа", каза Десислава Николова, финансов анализатор в „Moiterapi.bg“.
 
Според финансови експерти основната причина, която банките изтъкват за растящите такси, са ниските лихви.

"Подобряване в качеството на услугите - това е най-често срещаният аргумент. В действителност обаче ние към настоящия момент не знаем всъщност себестойността на тази услуга, която плащаме, каква е", допълни Десислава Николова.

"Това е огромен удар върху финансовата стабилност на дребния и средния бизнес. Ние сме фирма, която оперираме няколко обекта и плащаме няколко хиляди лева годишно за банкови такси, хиляди лева на година. Сега ще се увеличат отново с хиляди", отбеляза ресторантьорът Димитър Найденов.

Банковият натиск върху потребителите ще намалее след влизане на страната ни в еврозоната, надява се бизнесменът.

От Асоциацията на банките заявиха в отговор на запитване от bTV, че утре ще коментират причината за увеличаването на банковите такси.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!