По-високи минимални доходи, нови цени на водата и нови данъчни облекчения - това са част от промените, с които започва новата година.

Най-голямо увеличение на цената на водата - с 6%, ще има в София и Разград, а най-значително поевтиняване в Сливен - с 14%.

От днес минималната работна заплата става 650 лева. Минималната пенсия пък е 300 лева.

За тази година влизат в сила и данъчни облекчения за родителите. Тези с едно дете могат да спестят 450 лева от подоходен данък годишно, 900 лева - тези с две, а 1350 лева - тези с три деца.

Данъчното облекчение на практика ще се усети през 2022 г.

Гергана Виденова има едно дете и смята да се възползва от данъчното облекчение от 450 лева. „Не са много пари, но щом имаме право ще се възползваме“, казва тя. 

По-голяма сума обаче ще получи семейство с три деца – 1350 лева. До сега фамилията не е взимала детски надбавки, защото не е отговаряла на критериите. Затова ще се възползва от промените. 

Данъчното облекчение обаче ще е за доходите през тази година. Така едва в края на годината родителите ще могат да поискат чрез работодателите да ползват помощта. Ако имат и други доходи могат да подадат данъчна декларация през 2022 г. Въпреки че ефектът ще се усети след време родителите казват, че ще са търпеливи. 

Икономистите пък отчитат, че данъчното облекчение ще има пренебрежим ефект върху социалния статус на някои домакинства. 

От тази година е в сила и данъчно облекчение за ремонт на дома. Благодарение на него ще могат да се спестят до 200 лева. Данъчната помощ обаче е само за труда на майсторите, но не и за вложените строителни материали. За да се ползва бонусът, разходите за платения труд трябва да се докажат с  фактури.