Министерството на туризма започна проверка за разкопаването на пясъка на Южния плаж в Несебър. Концесионерът гарантира, че пясъчните са защитни и законни.

От Екоинспекцията обясниха, че няма засегната защитена зона и те няма да направят проверка.

Ивицата на Южният плаж е дълга 1,3 километра и е доста широка. Проверяващ екип е дошъл от Басейновата дирекция, която отговаря за водните площи, но багерът, който ви показахме по bTV преди два дни, вече не е бил на място, така че и според тях нарушения няма. Никъде обаче не е посочено как да бъдат изградени тези пясъчни съоръжения и откъде може да бъде взет пясъкът.

Дигите трябва да защитят хотелите до плажа, които бурното море залива всяка зима

„Не ми е приятно, защото естественият плаж, както морето си го е направило си е по-добре“, смята Георги Яблански, който живее в Несебър.

Други път одобряват пясъчната защита. „Би трябвало да се направи, защото иначе през зимата тези вълни ще отнесат плажа, така че няма лошо в това, което са направили“, смята Малина Велчева.

Концесионерът на плажа отказа да се срещне с нас. Негови колеги също ще градят диги.

В закона няма изрично разписан режим за изграждане на пясъчни насипи на морските плажове, обясниха за bTV от Басейновата дирекция.

Еколози са на друго мнение. „Наличието на тежка техника и строителни работи и по ЗУТ се приема за строителство, така че отговорната институция трябва да е Министерство на регионалното развитие и благоустройството“, коментира Спас Узунов от Българска фондация „Биоразнообразие“.

От Министерството на терионалното развитие заявиха за bTV, че за плажовете отговаря Министерството на туризма. Резултат от тяхната проверка още няма.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!