Празни стаи в студентските общежития у нас има след началото на пандемията. Заетостта е едва 50% от общия капацитет на леглата, които са над 50 хиляди.

Снимка: btvnovinite.bg

Според анализ на Националното представителство на студентските съвети, към края на миналата година регистрираните студенти в общежития са 34 970.

Снимка: btvnovinite.bg

Снимка: btvnovinite.bg

Реално в тях обаче пребивават по-малко от 25 хиляди. В столицата настанените студенти в общежития са 23 561, но в тях живеят 16 493 души.

Снимка: btvnovinite.bg

На този фон има висши учебни заведения, които решиха да вдигнат наемите.

Снимка: btvnovinite.bg

Националната музикална академия увеличава наема в студентските си общежития с 10 лева. Така от първи февруари той вече е 85 лева, а това се оказва проблем за студенти като Милена Гемеджиева.

„Аз съм изцяло на издръжката на родителите си, тъй като в момента, в който започна пандемията, аз останах без работа, работа от вкъщи не мога да осъществя“, казва Милена.

Снимка: btvnovinite.bg

Таксите за студентските общежития са по-високи, защото включват и консумативите, казват от Академията.

„Предприемаме увеличаване на наемите, тъй като към 30 септември 2020 г. студентските общежития се оказа, че не могат да си покриват разходите за консумативи – отопление, парно, топла вода и бяха на минус. Държавата дава 39 лева на месец за издръжка на едно легло, а реалната издръжка е 238 лева“, коментира Евгени Вълков, помощник-ректор на Националната музикална академия.

Снимка: btvnovinite.bg

А според много от студентите условията в общежитията не отговарят на повишените цени.

„Много от студентите се оплакват, че нямат топла вода някой път, нямат парно достатъчно силно греещо. Освен това когато вали дъжд, аз имам течове в банята и това нещо не се коригира, за мен няма смисъл от това вдигане на наемите“, казва студентката Силвена Костова

Снимка: btvnovinite.bg

В противовес на музикалната академия 12 университета в България намаляват наемите. Сред тях е и Университетът за национално и световно стопанство.

„Въпреки че обучението продължава, много студенти не използват своето общежитие. Точно именно тези студенти се възползват от това намаление от 25%“, казва Ангел Стойков, председател на Студентския съвет на УНСС.

От Софийския университет съобщават, че наемите на общежитията им не са променени, а студентите в Техническия университет получават намаление от 50% за януари.