По повод 80-годишния си юбилей знаменитата актриса Цветана Манева е удостоена с почетния знак на президента Румен Радев.

Снимка: Президентство на Република България


Отличието е за нейния принос за развитието на театралното и филмовото изкуство, както и заслугите ѝ в утвърждаването и развитието на българските традиции в актьорското майсторство.

„Впечатляващият талант и неподражаем почерк на Цветана Манева едновременно вълнуват и респектират поколения българи. Интелигентна, взискателна към себе си, но и към другите, преминаваща стоически през изпитанията, любознателна, провокативна, свободолюбива. Всичко това може да се обобщи съвсем кратко: Цветана Манева – стандарт и класа“, заяви държавният глава на церемонията в Гербовата зала.

Снимка: Президентство на Република България

Обичаната актриса получи почетения знак на президента в присъствието на съпруга си Явор Милушев и на официалните гости.

„Убеждението ми, че театърът е място, което зарежда, че има необходимост от него, има
моменти като сегашния – това ни зарежда, зарежда публиката и непрекъснато затвърждава у мен убеждението, че той ще бъде толкова жив, колкото живи хора посещават театъра, колкото живи хора стоят на сцената, защото това движение на чувства и мисли от сцената към зрителната зала и от зрителната зала към сцената – това всъщност е театърът“, каза Цветана Манева.

Освен безспорния талант на актрисата, президентът открои и излъчваните от нея светлина и достойнство, заради които всички българи я ценят и обичат.

„Тя вдъхновява и буди възхищение и е ярък притегателен и заразителен пример за младите си следовници“, подчерта Радев и добави, че Цветана Манева продължава да буди размисъл във всички, които се вслушват в нейните позиции по важните обществени теми. „Не спирайте и бъдете здрава!“, пожела президентът на отличената актриса.

Снимка: Президентство на Република България

„Дарбата е даденост, а талантът е работа“, каза Цветана Манева. Тя посочи, че приема отличието като оценка за своя труд в продължение на повече от половин век. Актрисата благодари на всички свои колеги, с които е работила през годините, на студентите, на които е преподавала, както и на своята публика.

Цветана Манева изиграва над 115 роли на сцената, в киното и на малкия екран. Тя е народен представител в българския парламент от 1976 до 1990 година и почетен професор на Нов български университет.