Намален данък добавена стойност от първи август за басейните и игрищата за спортни занимания. Това реши бюджетната комисия.

Освен за бирата, виното и туриоператорите, депутатите одобриха намалението от 20 на 9% на ДДС и за фитнес залите, игрищата за спортни занимания и басейни. В бранша приемат новата мярка разнопосочно.

„Пресметнато за месец, хипотетично, вместо 600 лв да дължим ДДС – ще дължим 300 лв. ОК, това не е лошо, но при положение, че във фитнесите 3 месеца не влизаше никой,  тази мярка е просто смешна и жалка“, каза Александра Димитрова. 

 Управителят на спортен комплекс Румен Димитров коментира, че мярката е реална, навременна и подкрепяща този бизнес. „1 е повече от 0. Ние наистина сме сектор, които много пострада от коронавирус. Ние ще проявим разбиране. Видно е и че управляващите проявиха разбиране“, допълни той. 

Засега не се предвижда промяна в цените за клиентите. Обяснението на бизнеса – все още търпят загуби, защото залите работят в намален капацитет. 

От Министерството на финансите засега нямат изчисления с колко ще намалеят приходите в хазната.  „Това още един път доказва, че пробив в единната ставка винаги води до разширяването на исканията за намаление на съответните бизнеси и няма как да е иначе“, посочи Менда Стоянов от ГЕРБ.

Решението за по-ниска ставка предстои да бъде гласувано и в пленарна зала. Заявката е да да влезе в сила от 1 август.