От днес има нови по-ниски цени на детски стоки и книги заради намалената ставка на ДДС. В един от столичните магазини новите цени са с 9% по-ниски от преди. Намалението радва клиентите, защото спестяват пари.

Търговците отчитат, че по-сериозно поевтиняване ще се усети при по-скъпите продукти. Например, ако до вчера пакет детски пелени е струвал 32 лв., днес цената му е 29 лв. С близо 3 лв. по-евтина е и кутия мляко.

Очакванията на бранша са в първите седмици да има повече продажби на намалените стоки. Търговците обясниха, че цените ще се запазят такива, докато действа закона до края на 2021 г. След това ще се направят анализи и ще се вземе решение.

Според икономистите значителен ефект върху бюджета на домакинствата новите цени няма да имат. Причина за това е, че детски храни и пелени не заемат голям дял в месечните разходи.

Все пак отчитат, че е вид подкрепа.

По-ниската ставка за книгите пък ще даде възможност да се издават повече нови заглавия у нас, смятат от бранша. Ресторантьорите няма да свалят цените, а се надяват антикризисната мярка да им помогне да оцелеят.