Ръст на инцидентите високо в планината за тази година, отчитат от Планинската спасителна служба при Българския червен кръст.

До 2 декември броят на акциите нависоко е 143, което е с 29 повече от миналата година.

Снимка: btvnovinite.bg

При тях е оказана помощ на 166 души, 10 от които са починали, а един все още е в неизвестност.

Снимка: btvnovinite.bg

Като цяло се оказва, че пострадалите туристи са с 1000 по-малко от миналата година.

Снимка: btvnovinite.bg

Основният спад се дължи на по-малкото любители по пистите тази година, заради COVID-19. 

В навечерието на зимния сезон, от Планинската спасителна служба отново дадоха препоръки за безопасен туризъм.

„Някои хора подценяват планината, надценяват собствените си възможности и тогава това води до инциденти и ние трябва да изпитваме един сериозен респект към нея“, казва Атанас Еков от ПСС-Банско.

През зимата в Банско планинските спасители имат най-много работа. Затова съветват туристите внимателно да подбират и проучват маршрута си, да се съобразяват с времето и по възможност да се движат в група.  Зареденият телефон, туристическата застраховка и добрата екипировка също е задължителни.

„Този комплект е задължителен за всеки, който излиза в зимната планина извън маркирани ски писти и пътеки, които ние не препоръчваме: Индивидуален лавинен уред, лавинна сонда, лавинна лопата и най-добре е да бъдат окомплектовани с тъй наречения лавинна раница“, съветва Еков.

Раница, наречена еърбег, подходяща за фрийрадъри, може да задържи човек на повърхността на лавината, но не го прави безсмъртен, напомнят спасителите.

„Фрийрайдът стана модерен спорт напоследък. Все пак тези хора трябва да бъдат добре подготвени, да се съобразят със снежната покривка, стабилна ли е тя или недостатъчно“, казва Еков.

Един от признаците за нестабилна основа са пропукване и пропадане на снежния пласт.
Това може да доведе до лавина. Ако обаче карате ски или сноуборд по пистите, този риск не съществува.