На 1400 пострадали е оказана помощ през настоящата година, съобщи директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК Емил Нешев.

През предходната 2020 г. е била оказана помощ общо на 2503 души - спадът е с над 1000 пострадали.

Според броя акции във високата планина на първо място е Стара планина - с 40 акции, 36 са в Рила, в Пирин - 34, Витоша - 26, Осогово, Беласица и Родопите са с по две акции и една е на Славянка.

Имаме повече от 1000 случая по-малко заради COVID-19 заради по-малкото посещения на чужди туристи, и въобще - по-малката населеност по ски пистите, посочи Емил Нешев, цитиран от БТА.

Не е такава ситуацията обаче при осъществените акции във високата планина - случаите, в които ПСС няма дежурни постове, а всичко се организира от населените места и участват почти изцяло доброволни планински спасители.

Тези акции са 143 до вчера, при 114 през предходната 2020 година. Оказана е помощ на 166 човека, от тях 155 са живи, 10 души са починали, а един все още е в неизвестност. Има и над 65 случая на оказана помощ само по телефона от спасителите от Централния денонощен пост, без да се налага излизане на хора на терен, обясни Емил Нешев.

Снимка: БГНЕС

Според причината, довела до необходимостта от спасителна акция, на първо място е туризмът в планината (101 акции), 10 са причинени от фрирайд със ски, 7 от фрирайд със сноуборд.

Основната причина за инцидентите в планината остава подценяването на условията, както и недооценяване на собствените възможности.

Снимка: БГНЕС

Непознаването на теренните особености и метеорологичната обстановка също са фактори, които водят до нещастия, наред със слабата физическа подготовка, извънпистовото каране и неподходящата екипировка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!