До 12 дни ще бъде готов и третият лот на магистрала „Тракия”, заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на Лот 2 на магистралата - от Стара Загора до Нова Загора. На церемонията присъстваха и президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят и европейският комисар по регионална политика Йоханес Хаан.

Общата дължина на новия участък е 31,8 км, а стойността на му близо 138 млн. лева. Той се простира на територията на две области – Стара Загора и Сливен, където се намира и най-натовареният участък, т. нар. „участък на смъртта”. Проектът е финансиран със средства от Оперативна програма "Транспорт".

Преди откриването, тази сутрин Борисов е успял да направи и инспекция на трасето от Нова Загора до Ямбол.

По думите му, още днес е могъл да бъде пуснат и този участък, но се е наложило цели 17 километра да бъдат преасфалтирани, защото „страната ни е дала дума на Европа да строи качествено”. Въпреки това Лот 3 ще бъде открит предсрочно, увери премиерът.

Той сподели и личната си мечта, свързана с инфраструктурата на страната: Ето така ми се иска да изглежда България – слънчогледи, жита и в средата – магистрала.

Строителството на магистралите ще донесе резултати в следващите години, посочи премиерът.

До края на годината предстои да бъде открит Дунав мост 2 и още няколко големи инфраструктурни обекта. България има договорености от 95% по Оперативна програма „Транспорт” и 30% вече са усвоени.

Премиерът отново припомни, че при встъпване в длъжност на правителството на ГЕРБ всички еврофондове на страната са били спрени, а в момента се усвояват милиарди евро:

"Само напомням – преди да дойдеме ние на власт, всички фондове на Европейския съюз бяха спрени за България. И това трябва да бъде въпросът ви към Станишев - всеки път, когато си отвори устата. А сега усвояваме милиарди евро от европейската солидарност".

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев похвали правителството и благодари, че полага усилия за реализацията на национален приоритет -  строителството на магистрали.

"Отсечката на смъртта” остава в историята след откриването на Лот 2 на автомагистрала „Тракия”, заяви президентът.

Според държавния глава от днес започва да се пише друга история, защото се изпълнява заветната мечта на българите за добрите пътища.

Президентът подчерта, че строителството на магистрали е национален приоритет и благодари на кабинета, че полага усилия за реализацията му.

На обекта са работили почти 6000 души и това е най-големият инфраструктурен проект в последните години в България.

За по-малко от 3 години са построени 117 км., като е работено в срок и е спазен бюджетът на обекта. Това е доказателство за професионализма на българите и потенциала, с който разполага страната ни, подчерта държавният глава. Той благодари на всички, които са участвали в строителството и пожела на българите пълноценно да използват новия път.

Еврокомисарят Йоханес Хан определи новата магистрала като "изключително постижение за правителството". Министърът на регионалната политика и благоустройството Лиляна Павлова отбеляза, че е пусната първата в новата история на България магистрала с разрешение за ползване, издадено пет дни предварително.

По-късно Йоханес Хаан, президентът, министър-председателят и транспортният министър Ивайло Московски откриха железопътната отсечка Пловдив – Димитровград.

По време на визитата си у нас комисар Хаан инспектира заедно с премиера и строителството на Дунав мост-2 Видин - Калафат.