По-евтин роуминг от догодина. Най-осезаемо е намалението при ползването на интернет трафик извън страната на пребиваване.

Снимка: bTV

Нов регламент за роуминга определя по-ниски цени на таксите, които приемащите мобилни оператори налагат за достъп до мрежата си. През 2022 г. те ще бъдат от 2 евро за гигабайт, като плавно ще намаляват до 1 евро през 2027 г.

Снимка: bTV

Понижение се очаква и в цените на гласовите и SMS услугите, като най-чувствително поевтиняването ще се усети през 2025 г.

Снимка: bTV

Новите правила от догодина защитават и от високи сметки в роуминг. Вече ще има лимит до 50 евро или друга, предварително определена от потребителя сума.

Новите правила ще удължат предимствата на така наречения "роуминг като у дома" - един тарифен план и за страната на пребиваване, и в чужбина до 2032 г.

Снимка: bTV

"Например операторите няма да имат право да ви предлагат договори, в които има различна услуга у дома и в роуминг - тоест ако в България ползвате 5G, но отидете в Румъния, да нямате 5G", обяснява Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители".

Ако натрупаме висока сметка в роуминг, попадайки в мрежи извън тези от Общността, ще получим известие.

"Това за България е много важно, защото ние сме обградени от страни като Сърбия, Турция, Македония, които не са в ЕС, и при тях се начислява роуминг и човек може без да напуска страната, да хване чуждата клетка и да получи огромна сметка", допълва той.

Ако се свържем в т.нар. "неназемна мрежа", използваща се на борда на самолети или кораби, вече ще можем да откажем услугата.

Снимка: bTV

"В тази ситуация операторите са длъжни да предложат подходяща система или начин тези допълнителни такси да не се начисляват", обяснява Силвия Минчева, адвокат по потребителско право.

Регламентът гарантира и че гражданите ще имат безплатен достъп до спешни повиквания в страните членки.

В последното проучване на Евробарометър от февруари 2021 г. 33% от потребителите споделят, че при пътуване в чужбина са имали по-бавен интернет на смартфона си, отколоко у дома. Новият регламент гарантира, че това ще се промени.

Предвижда се правилата да влязат в сила на 1 юли 2022 г.