Първият голям снеговалеж предизвика инцидент с автобус, пълен с хора. Вчера сутринта от Своге към село Искрец пътува автобус с близо 20 пътници. Повече от половината са деца. В насрещното платно навлиза друг автобус и първият излиза от пътя. 

Снимка: btvnovinite.bg

Шофьорът успява да овладее автобуса и той се спира в мантинелата. Пропастта надолу е близо 4-5 метра.

Полицаите Цветомир Георгиев и Красимир Колев започват да вадят хората през предното стъкло.

Снимка: btvnovinite.bg

„Предприехме незабавно изваждане на хората. Първо децата, защото бяха най-уплашени. Крещяха и пищяха”, споделя Цветомир Георгиев.  

Шофьорът останал докрай в автобуса, не искал да излиза, преди да извадят всички останали.  

Проблемите с пътя са добре познати на жителите на община Своге. Кметството многократно подава сигнали към пътната агенция, че участъка трябва спешно да се ремонтира, за да се избегнат още инциденти. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние започнахме регулярни срещи с представители на АПИ. Неизбежно трябва да бъдат направени ремонти и имаме уверението, че те ще го направят“, обяснява заместник-кметът на Своге Илия Богданов пред bTV.

От пътната агенция, която стопанисва участъка, признават, че средства няма.

Снимка: btvnovinite.bg

„Сами направете връзка колко пари можем да заделим за магистрала и колко за третокласен път. С такава натовареност и интензитет, който не ни позволява да вложим средства в него“, казва инж. Иван Досев. 

От общината очакват още след няколко месеца да започне планирания ремонт на пътя Ботевград - Мездра. Една голяма част от трафика ще минава точно по този път. 

От АПИ обаче контрират и разкриват още, че във  въпросния участък се разполага свлачище, включено в ремонтната програма със стойност 30 милиона лева. Пътят не може да се ремонтира без да се отстрани свлачището.

От пътната агенция заявиха, че основен ремонт може да започне най- рано през 2021 година.