Едното платно от бъдещата магистрала „Струма“ – това в посока София, ще заобиколи Кресненското дефиле и ще мине през билото на Пирин.

Съгласие за това е постигнато в комитета за наблюдение, който трябва да определи трасето на пътя, съобщиха за bTV източници от комитета.

Трасето към ГКПП „Кулата“ ще остане в дефилето.

Снимка: bTV

Предстои да бъде направена оценка за въздействие върху околната среда и ако и след това няма възражения, трябва да започне отчуждаване на терените през Стара Кресна.

Целта на изграждането на нов път, с тунели и мостове, е да се намали наполовина трафикът през защитения по „Натура“ 2000 Креснески пролом. Той е малко късче, където са се запазили растителност и животински свят, характерни за субтропика. В него живеят най-красивата европейска змия – леопардовият смок, ивичестият смок, много видове костенурки, както и 120 вида дневни пеперуди.

Снимка: bTV

Според еколозите ежедневното преминаване на хиляди автомобили през защитената територия и резервата „Тисата“ е пагубно за животинските видове.

Те отбелязват, че само вчера до следобедните часове през дефилето са преминали 15 хил. автомобила.

Затова намират отклоняването на половината трафик през Стара Кресна е приемливо.

„Това е изпълнимо решение. То със сигурност ще облекчи сегашното положение, защото алтернативата е да се вкарат двете платна в дефилето и тогава ще стане наистина страшно“, посочи екологът доц. Николай Начев. Той уточни вариантът, който се предлага сега, би смекчил ситуацията и е много по-щадящ за видовете.   

През пролетта еколози сезираха Европейската комисия за проекта магистралата да минава на две нива през дефилето.

Стойността на цялата магистрала и на евентуалната санкция е 2 млрд. лева.