Плащането на комунални услуги с ваучери за храна се оказва невъзможно, показва проверка на bTV. 

Причината за проблема -  няма законова опция компаниите за ваучери да сключат договори с фирмите посредници за битови плащания. 

От началото на април беше увеличен таванът на месечната сума, която един работещ може да получи като ваучери - от 80 на 200 лв. 

Дадена беше и възможност с тях да се плащат комунални услуги, а голяма част от фирмите обявиха, че до края на годината ще увеличат размера на ваучерите. 

Въпреки това засега плащането на битови сметки с тях не може да се случи. 

Ваучерите на Велин Христов от 80 лева са увеличени на 150 от работодателя му. Той иска да плаща парното и топлата си вода с тях, но това се оказва невъзможно.  

“Конкретно зимния сезон сметка ми за парно беше над 200 лева с тези 150 лева бих покрил голяма част от нея”, каза Христов.

От столичната “Топлофикация” съобщиха, че проверяват всички възможности за плащане с ваучери

“Работим усилено в посока до началото на отоплителния сезон да предложим на нашите клиенти удобен и икономически защитен начин на плащане, който да удовлетворява всички заинтересовани страни", казаха от “Топлофикация София”. 

Попитахме и електроразпределителните дружества защо не се възползват от разплащането с ваучери. 

"Електрохолд Продажби – доставчикът на електроенергия за битови клиенти, не разполага със собствени касови салони и по тази причина няма сключени директни договори с издателите на ваучери", съобщиха от дружеството. 

"ЕВН не разполага със собствени касови салони, за да приема ваучери в тях", обясниха от дружеството.  

"Направените анализи показват, че плащането на сметки за ток с ваучери ще затрудни административно дейността на компанията", казаха от “Енерго Про”. 

От Асоциацията на операторите за ваучери отчитат, че проблемът не може да бъде решен без законови промени, които да позволят разплащането да не е само директно с доставчика на комуналната услуга. 

“За съжаление в момента законът не позволява да се сключи договор с посредник или с трето лице, което обработва плащанията на комунални услуги”, каза Таня Обущарова от асоциацията. 

Според анализаторите домакинствата са ощетени. 

“С оглед на инфлационната криза домакинствата са значително ощетени, защото се смяташе, че това ще е един от основните инструменти за подпомагане в настоящата ситуация. Сега до голяма степен се обезсмисля”, каза икономистът Георги Вулджев.

За сравнение ваучерите се приемат за разплащане в някои хотели.