Издръжката на живот расте, показват последните данни на КНСБ. За семейство с двама възрастни и едно дете вече са нужни 2066 лева. За сравнение само преди година парите необходими на същото домакинство са били 1 885 лв.

За година храните са поскъпнали значително. Цената на олиото е скочила с 36 на сто. Преди 12 месеца бутилка на едро е струвала 2, 57 лв., сега – близо 3,50 лв.  На дребно в магазините цената е още по-висока. 

За Николинка Петрова олиото е продукт, без който не може в домакинството. Високите цени обаче я притесняват. Споделя, че цената на продукта е скочила двойно за година, доходите на семейството ѝ отиват сами за храна и сметки.

Цената на електроенергията е и основната причина за скока на продукта, казват в тази фирма в добруджанското село Карапелит, която произвежда олио. Сметките за ток са от два до три пъти по-високи, показват разчетите на мениджърите:

„Цената носи със себе си повишаване на разходите за производство на олио, така че във всеки случай не можем да очакваме падане на цената на олиото, точно обратното – олиото при запазени същите условия ще продължи да расте“.

И от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчитат, че олиото поскъпва заради цената електроенергията.

„Това, което може да очакваме, докато не видим стабилен енергиен пазар, е напрежение в пазара, остър сблъсък, няма да върви много бързо нагоре, но ще върви устойчиво нагоре, което не е добре нито за производители, нито за потребители“, заяви председателят на ДКСБТ Владимир Иванов.

Реколтата от слънчоглед миналата година не е била слаба, дефицит на пазара няма, посочват експертите. Според тях спекула с цената на олиото в момента е невъзможна заради конкурентната обстановка. 

На най-големите пазари, каквито са София, Варна и Пловдив, където и конкуренцията е по-силна, цените са по-ниски, отчитат още експертите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!