Планира се с още месец да бъде удължена извънредната епидемична обстановка у нас – до края на юни. Това заяви в интервю за bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

„С обявяването на тази обстановка са свързани доста от мерките, които се прилагат, така че без нея те не могат да действат. Вероятно ще е необходимо поне с 1 месец тя да се удължи“, допълни доц. Кунчев. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Зелените коридори“ няма да се закриват, облекчава се раздаването на ваксини за личните лекари – те ще ги получават от РЗИ-тата и от ДКЦ-тата, които ще бъдат определени в заповед. Целта – да се избегнат струпвания и напрежение, каквото имаше пред Столичната здравна инспекция. 

„Да засили ролята на общопрактикуващите лекари – т.е., те да получават ваксини толкова, колкото заявят. От края на май доставките на „Пфайзер се увеличават двойно, което ще даде възможност да удовлетворим почти на 100% техните заявки, и да останат количества за  електронната система и „зелените коридори“, обясни доц. Кунчев. 

Снимка: btvnovinite.bg

Обмислят се промени в правилата за влизане в България - децата до определена възраст да не се тестват. Обсъждат се два вариант за такава възрастовата граница - до 2-годишна възраст или до 5-6 г., като най-верятно ще се приеме второто предложение. 

„Според мен е по-удачно да е 5-6 г., вземането на проба от по-малките деца е по-неприятно, по-трудно особено в условия на граница или някъде другаде. Има минимален риск, но е приемлив, не е толкова голям процентът на децата под 5 г., които пътуват, влизат в България, така че може да определим възраст такава, която да улеснява пътуванията на хората“, уточни здравният експерт. 

Ще се увеличи списъкът с производителите на бързи антигенни тестове, чийто резултат се признава, за да се отмени карантина при влизане у нас на хората, които нито са ваксинирани, нито преболедували. Сега одобрените фирми са 16, вероятно ще набъбнат на 33.

Ще се увеличи и списъкът с държави, от които влизането у нас е забранено заради разпространението на индийския вариант на вируса на територията им. В списъка вероятно ще попаднат Непал, Шри Ланка и Малдивите.

Промените се очаква да бъдат „облечени“ в заповед през новата седмица.