България няма да загуби средства по плана за възстановяване и устойчивост, въпреки забавянето и критиките от Брюксел. Това обяви за bTV вицепремиерът Атанас Пеканов, а от министерството на правосъдието съобщиха, че са готови с корекциите по темата за върховенството на закона.

Безвъзмездните средства, които страната ни очаква, възлизат на над 12 милиарда лева. 

България няма да се възползва от авансово финансиране на програмите до края на тази година, и ще кандидатства за отпускане на средства през следващата година.

Оптимистичната прогноза е за април-май 2022 г.  

В плана има 57 проекта и 46 реформи. Брюксел иска реформа в енергийния холдинг. Това обаче е ангажимент, който служебният кабинет не може да поеме, каза служебният вицепремиер Пеканов.

Еврокомисията иска от България най-замърсяващите въглищни централи да затворят до 2026 г. Служебният кабинет записа 2 дати, като остави крайното решение на редовно правителство.

При неизпълнение на някои от заложените цели, няма да има 100% финансиране, предупреждават експерти.

„ЕК плаща срещу реални резултати“, припомня  Милен Керемедчиев – бивш замeстник-министър на външните работи и на икономиката.

По думите му, ако планът забуксува и той не бъде довършен, ще платят по-малък процент или ако бъдат платени авансово, ние ще трябва да ги връщаме в европейския бюджет.

„Всички проекти, които са в плана ще останат в този си вид, те са одобрени, но цялостно остават 2-те големи теми – енергетика и върховенство на закона“, смята Атанас Пеканов.

Следващата седмица София ще изпрати в Брюксел своите корекции, като тази как ще се избира магистратът, който ще разследва главния прокурор.

Докато България преработва плана си за четвърти път, 18 държави в евросъюза вече получиха частично финансиране и изпълняват проекти от своите планове.