Столичната община предвижда радикално да обнови Борисовата градина – изчезва „Маймунарника”, гара „Пионер” става спортен център, на телевизионната кула ще има панорамна площадка.

На езерото „Ариана” сега например има много павилиони, заведения и рекламни табели. Проектантите предлагат всичко това да изчезне и да остане само старата бирария, възстановена в своя автентичен вид.

Без коли, без реклами, без строежи – така, както е изглеждала Борисовата градина преди години, това е една от целите.

Движението на автомобили ще бъде забранено, но ще се осигурят над 600 паркоместа, а на мястото на емблематична автокъща в парка ще се изгради подземен паркинг с над 200 паркоместа.

Това са част от плановете, които преди да станат реалност, ще трябва да минат обществено обсъждане. То ще се проведе наесен, а дотогава общината и архитектите събират мнения и предложения от гражданите.

Мнозина например не са съгласни с паркингите.

„Как ще насърчава ходенето пеша, с тези паркинги как правим това? Ние питаме защо този достъп трябва да става с коли на територията на парка?”, казва Веселин Кирев, граждански активист за опазване на Борисовата градина.

„Вътре в парка не правим паркинги. Изкарвайки колите от парка, ние трябва да създадем условия на гражданите да посетят парка”, обяснява проф. Атанас Ковачев, архитект от „Ковачев архитекти”.

Проектът предвижда и богата мрежа от велоалеи. Това предложение също не е безпроблемно.

„Създава се огромна мрежа от велоалеи, която не съвпада със съществуващите алеи. Това на прост език означава изсичане на дървета”, посочва Гергана Пирозова от „Да спасим Борисовата градина”.

„Не е възможно велоалея да засегне здрави дървета. Не се предвижда никакво ново застрояване, дори вкарваме нова паркова среда”, посочва главният архитект на София Здравко Здравков.

Вижте още във видеото: