Големият горски пожар, който дни наред бушуваше по границата с Турция, вече е потушен.

Огънят премина през 50 хиляди декара, застраши 5 села, а в защитата им се включиха над 200 души от всички служби.
 
Пламъците, тръгнали от Граничен пункт Лесово, прехвърлиха река Тунджа и се разпространиха на огромен фронт.

На пътя на огъня се оказаха Присадец, Радовец и Филипово. Стихията стигна и до Маточина и Варник. На места се наложи и евакуация.

След няколко денонощия борба с огъня, Сакар е спасен, но опожарен. Щетите от пожара са големи. Опожарени гори, обгорели птици и десетки стада останали без паша. Държавата обеща помощ на фермерите, но за пораженията върху животинския свят, тепърва ще се говори, смятат от „Зелени Балкани“. 

9 пожарни все още са в Сакар, но не гасят, а дежурят. Пожарът, който дни наред бушуваше по границата с Турция, е потушен. Селата са спасени.

Снимка: btvnovinite.bg

По разпореждане на Премиера Борисов, който вчера бе на пожара, всички засегнати фермери ще бъдат обезщетени.

„Кметовете на населени места заедно с общинските служби по земеделие ще опишат и идентифицират всички  пасища, които бяха обгорени. Разбира се, каквото е необходимо и каквато възможност има, те ще получат обещетение, или най-малкото няма да бъдат санкционирани.
 
След пожара, започна опис на щетите. От „Зелени Балкани“ също обхождат терена. Гнездата на царския орел и друг защитен вид - белошипата ветрушка   са спасени. Много влечуги обаче са нямали шанс.

Подобни  големи горски пожари са най- опасни за костунурките, които са защитен вид. В пожара са пострадали и ято щъркели. Хората от Радовец са ги спасили от огъня, а птиците са настанени за лечение в Спасителния център в Стара Загора.

„За съжаление на два от тях състоянието е било доста тежко и те не са успели да оцелеят. А за другите 4 се полагат грижи и имат всички шансове да бъдат  излекувани и да бъдат върнати отново в природата“, каза Градимир Градев – р-л проект " Зелени  Балкани".

Продължава описа и на щетите в горският фонд. Пожарът, който се разви на близо 50 хиляди декара на територията на три общини, по първоначални данни  е преминал  през близо 4000 декара предимно широколистни гори.

Пожарът, който бе запален  от изхвърлена цигара на шофьор на турски тир на Граничен пункт „Лесово“,  вече се разследва от Районна прокуратура - Ямбол . Досъдебното производство е за  палеж по непредпазливост срещу неизвестен извършител. За подобно престъпление законът предвижда до 3 години затвор.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!