До 2000 лева глоба, ако използваме пиротехника без разрешение. Това предвижда промяна в наредбите, които ще приеме Столичният общински съвет.  

Месеците около Коледа и Нова година са най-силният период за бизнеса на Тодор Попов.

„Като продажби, българинът е достатъчно компетентен на тема пиротехника и вече идва с определени желания за определени неща, които иска да си купи. Така че ние няма да предложим нещо ново, нещо изключително на пазара. Просто предлагаме това, което сме предлагали дълго време и което знаем, че се купува“, заяви Тодор Попов.

В опит да ограничат гърмежите с повод и без повод, от Столична община ще приемат нови правила. За двете най-ползвани категории пиротехника вече ще се иска разрешение от районния кмет.

„По ето този образец ще се пуска и ще се показват какво количество и къде ще се гърми. Генерално е да променим културата си и да не стане тормоз на едно шумно малцинство над всички останали зад нас, кой когато се сети да гърми. Хората да живеят по-спокойно“, коментира Георги Георгиев,  председател на СОС.

„Фойерверките са изключително травмиращи за новородените бебета. Това създава една травма, която остава подсъзнателно може би за цял живот“, заяви Мира Енева, от сдружение „Цатесус“.

Глобите за нарушителите ще бъдат от 500 до 2000 лева за граждани и между 3000 и 10 хиляди за фирмите. За тази Нова година – фойерверки, пиратки, бомбички и всякаква пиротехника ще може да се използва по стария ред – без разрешение, но само до 2 ч. след полунощ.