Съдът остави в ареста шофьора, който беше зрелищно задържан в столицата след гонка с полицията във вторник. При инцидента с 33-годишния Димитър Софрониев пострадаха служители на реда.

Случаят с 32-годишния Димитър за пореден път повдигна въпроса за наказанията за пияни и дрогирани на пътя, хванати с предишни нарушения.

Снимка: Редакторски екип

Полицаите от гонката призоваха за по-тежки наказания за шофьори като Димитър Софрониев, които отказват тест за алкохол и наркотици. Според закона сега те се разминават само с глоба.

„Това не е криминализирано. Това означава, че аз като откажа, получавам административна санкция - глоба. Ако съм достатъчно наивен да се тествам, вече подлежа на съдебен контрол“, обясни Асен Перфанов, полицай от 2 РПУ.

Снимка: Редакторски екип

Шофьорът от гонката е не само с отнета книжка, но и с предишни провинения на пътя, както и с богато криминално досие.

Снимка: Редакторски екип

„Веднъж му се разминава – хванат с алкохол. Втори път му се разминава, трети път му взимат книжката, а на четвъртия път убива себе си или някой друг. Какво като му вземем тази кола - той ще се качи на друга. Какво като няма книжка - това не го е спряло. Семерджиев, ако имаше възможност и не беше в затвора, в момента щеше да отиде и да се качи на друга кола“, коментира пътният експерт Диана Русинова.

Снимка: Редакторски екип

Експерти имат различни мнения дали законът трябва да позволява конфискация на автомобили на рецидивисти. 

„Представете си едни 500 конфискувани в страната – дали някой ще посмее да се качи пиян и дрогиран? Разбира се не е 100% лекарство“, каза още Владимир Тодоров - Асоциация на пострадалите.

През януари парламентът с голямо мнозинство прие на първо четене 8 поправки в Наказателния кодекс, сред които да бъде криминализиран отказът на шофьор за проба за наркотик.