Пиян родител нахлу с нож в двора на Професионалната гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков“ в Сливен и влезе в схватка с охраната.

Инцидентът стана във вторник около 11 ч. пред очите на десетки ученици, които влизали за часовете след голямото междучасие.

Няма пострадали деца, а нарушителят е задържан от полицията за 24 часа и е освободен. Охранителят Стоян Проданов е потърсил медицинска помощ, но е в добро състояние.

Нападателят е родител на ученик в гимназията. Той е влязъл през задната част на двора, където няма ограда, разказа кореспондентът на bTV Дани Атанасова.

„Господинът дойде и седна на стълбището. Предупредих го по установения ред да напусне района на училището. До схватката се стигна в момента, в който видях, че държи нож. Веднага задействах паник бутон, информирах съответните органи, че има въоръжено лице. Той се опита да влезе в училището“, разказа Проданов.

Според директора на гимназията Даниела Караманова всъщност малка част от учениците са станали свидетели и са били спокойни.

Тя допълни, че познава нападателя – той е бил заинтересован баща, не е проявявал агресия и е бил спокоен, но промяната в поведението му и действията му вероятно се дължат на алкохола.

Управителят на общинската фирма за охрана Петко Чолаков коментира, че служителите му преминават различни квалификационни курсове, „за да превърнат училищата, за съжаление, в училища крепости“. Според него трябва да има промяна в Закона за частната охранителна дейност, особено в частта за правомощията на охранителите.

По случая е образувана преписка.

Вижте повече във видеото:

Родители, учители, директори и охранители казват, че подобни случай в града зачестяват, коментира Дани Атанасова.

През 2015 г. 15-годишна ученичка беше убита с нож в двора на Професионалната гимназия по икономика „Проф. д-р Петър Табаков“.