Пиян и дрогиран помете 14-годишно момче в казанлъшкото село Бузовград.

Детето е с опасност живота в университетската болница в Стара Загора.

Инцидентът е станал в късния следобед в петък. Три момчета на по 14 години са карали колелетата си на пътя, след което спират до автомат за напитки. Шофьорът блъсна детето, което е било най-близо до пътя. Другите две деца не са пострадали 

57-годишният водач на автомобила е напуснал местопроизшествието и се е укрил, съобщават от полицията. 

Малко по-късно той е задържан. Пробата му за алкохол е отчела над 1,2 промила в кръвта и наличие на наркотично вещество. 

"Водачът на моторното превозно средство не е намалил скоростта. Установен е четири часа след произшествието в дома си. И двете проби за алкохол, и наркотици са положителни", каза районният прокурор на Казанлък Таня Димитрова. 

"Установено е, че шофьорът е употребил метамфетамин. В рамките на днешния ден с постановление на Районната прокуратура предстои да бъде задържан шофьора за 72 часа", каза наблюдаващият прокурор Дайчо Цанев. 

Главният прокурор Иван Гешев в изявление заяви, че жертвите на пътя у нас са колкото при един локален военен конфликт.

“Още едно дете е пометено от поредния, вероятно пиян и дрогиран, шофьор. Детето се бори за живота си, в тежко състояние. А шофьорът не е помогнал. Избягал е. Какво още трябва да се случи, за да разберем, че трябва да спрем да се раняваме и убиваме на пътя? Какво още чакаме, за да спрем войната на пътя? Нейните жертви са колкото при един локален военен конфликт. И логично сме водещи в ЕС в тази черна статистика", каза Гешев.

Той бе категоричен, че прокуратурата ще продължава да настоява за законодателни промени и припомни, че още преди две години е поставен проблемът пред Народното събрание като са предложени и решения за отнемане на моторните превозни средства, управлявани от пияни или дрогирани шофьори.

"Предложихме и да се прецизират престъпните състави за умишлено причиняване на смърт и телесни повреди от такива извършители. Има и редица други възможни решения", добави Гешев.

По думите му явно смъртта по пътищата на България не е приоритет.

"Важно беше в рамките на дни да бъдат закрити специализираните съд и прокуратура. Защото може би сме единствената страна в ЕС, в която няма организирана престъпност. Това бързане, което вероятно ще е от полза на престъпността, е обяснимо. Но е необяснимо, че не се бърза, когато всекидневно по пътищата ни умират хора. Не само политиците и институциите, но и всички ние като общество трябва да сме активни. Защото всеки живот е безценен, а вече с години необходимото не се прави. Това е животът на всеки един от нас, на близките ни, на децата ни”, добави още Гешев.