Целта беше събитието ни да бъде провокирано, да има агресия, да има бой, най-главната цел беше да има кръв, за да може след това да не се говори нищо за речта на Бойко Борисов, а да се говори за бити хора, за блъскани хора, журналисти, и никой да не говори за битите хора от ГЕРБ. Това коментира пред bTV началникът на пресцентъра на ГЕРБ Никола Николов ден, след като Националната конференция на управляващата партия беше белязана от насилие спрямо граждани и журналисти.

„Нали не можете да си представите, че ГЕРБ ще си плати на някого да дойде да окървави собственото ни събитие и едва ли не като бонус да платим на някакви хора, освен да бият журналисти и хора, да набият и нашите служители?“, запита той.

Николов разказа, че около два часа преди началото на събитието „една група агресивни млади момчета“ са се събрали пред бариерата и са я прескочили – въпреки молбите на служителки на ГЕРБ и охранители от „Боду Сот“. „Когато минават, те са съборили масата и палатката на ГЕРБ, там в едни бели кутии бяха подредени нашите баджове. Тогава допускам, че тези хора може да се взели баджове и след това да са си ги лепили“, коментира още той.

Никола Николов беше заснет да извежда от периметъра демонстрант, който по-късно се оказа при агресорите.

Обяснението: „Момчето с карираната риза нямаше лепенка. Аз бях отпред пред сцената, когато той започна да вика, на висок глас да говори и да се опитва да прекъсне речта на г-н Борисов. Изчаках може би 15-20 до 30 секунди, абсолютно никой от никъде не се намеси и в един момент хората, които бяха пред него на реда, седнали, защото той беше отзад прав, и започна да се надига възмущение, знаете, като някой иска да ви прекъсне, нито е поканен, нито е част от събитието. За да не избухне скандал, да няма физическа саморазправа или някаква агресия, аз отидох при него, предупредих го два или три пъти, не съм сигурен, но аз бях на по-малко от 2 метра от всички медии от дясно. (…) Хванах го под ръката, мисля, че още някакъв колега при мен също го хвана, и го помолихме – „Моля ви, вървете!“.

На въпроса защо са го предали на хората, които преди това са били в близост до сблъсъка с Полина Паунова и останалите журналисти, той обясни: „Когато отивам натам и водя човека, един човек от лентата, която слага край на периметъра на събитието, дойде насам и аз го пускам човека и го оставям и се връщам. Този човек не го познавам категорично. Защо водя човека там е най-важното нещо – защото по предварителната ни договорка, обходът, който предната вечер сме направили на целия терен с охранителната фирма, там трябваше да има охранители на фирмата. Защо там няма охранители – аз не знам, или ако е имало охранители, какво са правили там, аз не знам“.

Той обясни, че никой не се е опитал да спре провокаторите, защото е щяло да стане бой, а това била целта на провокацията.

„Целта на цялото активно мероприятие беше хората от ГЕРБ да си изпуснат нервите, да скочат на бой, да се сбият с някой, да има кръв, а конференция да няма, а да има бити хора и пребити хора, да има кръв, окървавени глави и за това да се говори през цялото време“.

Николов беше категоричен, че не познава никой от провокаторите.

„По записите се вижда, че част от лицата, които са там и правят тези провокации, макар и с маски, ги виждаме на протестите пред Министерския съвет и на „Орлов мост“.

Той допълни, че вижда връзка между провокаторите, които са били на конференцията на ГЕРБ и останалите провокатори по протестите.

„Тук се потвърждава нашата теза, нашето усещане, ние сме уверени, че целта беше някой да докара едни хора отнякъде, да ги сложи там, да бият, честно да ви кажа, като гледам профила, как са облечени, как се държат, с какъв манталитет са, даже не допускам, че те са знаели, че това са журналисти“.

Той уточни, че активистът на ГЕРБ Георги Темелков, който се вижда на два кадъра от агресията, всъщност отива там, за да разтърве хората, които се бият. Тези хора бяха неконтролируеми, обясни Николов и допълни, че Темелков нe е имал отношение към охраната, а е отговарял за разпределението на местата.

„Ние организирахме конференцията, защото искаме да покажем и нашата позиция. Ние уважаваме правото на мирни протести. Какво очаквате от нас – най-голямата партия – да се затворим, да мълчим, да избягаме нанякъде.

Провокаторите навсякъде целят да компрометират ГЕРБ, да се говори за насилие, за побой над журналисти, но не и за това, което говори председателят Бойко Борисов“.

Никола Николов съобщи, че ще подадат жалби:

„Още вчера започнахме да подготвяме жалба. Две жалби подготвя ГЕРБ и към момента те се оглеждат от наши юристи и до края на днешния работен ден ще бъдат внесени в СДВР.

Едната жалба е от името на партия ГЕРБ, колективно, която ще бъде подписана от нашия административен секретар, г-н Цветомир Паунов, а другата жалба ще бъде от колегата Ася Таскова, която беше обект, както на невербална, така и на вербална агресия, включително и телефонът й беше изблъскан, опитаха се да й го вземат и я удариха в стомаха.

Той уточни, че не са успели вчера да подадат сигналите си, защото след края на мероприятието са били заети с освобождаването на терена и организацията по изпращането на колегите им към страната“.