Певицата Лиляна Деянова и съдружникът й Мартин Димитров остават в ареста, реши късно снощи спецсъдът. Брат й излезе на свобода срещу парична гаранция в размер на 100 000 лева. Пред bTV защитата им обяви, че разследващите се опитват да ги свържат с Васил Божков.

Миналото лято Лиляна Деянова, по-известна като Лилана, и съдружникът й Мартин Димитров попаднаха в обектива на медиите като представители на компания, искаща да продава електронни винетки и тол-такси за тежкотоварните автомобили. Не бяха допуснати до системата, по-късно подадоха и жалба до прокуратурата.

„Ако приемем, че тол-системата е една заключена и пазена врата в АПИ, на всеки национален доставчик като нас трябва да му се покаже къде е вратата и да му се даде ключ, за да може той да влезе и да се интрегрира. На нас по процедура ни беше отнет ключа“, каза Мартин Димитров.

Сега и двамата са в ареста. Прокуратурата ги обвинява за злоупотреби с евросредства по програма "Иновации и конкурентоспособност".

Наша справка показа, че през 2017 г. фирмата на Деянова и Димитров "Нованор" е спечелила два проекта - "за внедряване на интелигентно софтуерно решение за автоматично идентифициране на проблеми по пътната мрежа" и "за подобряване на управленския капацитет и отговорността към околната среда". Посочено е, че изплатените суми са общо близо 1 400 000 лева.

„Тоя еврофонд е одитиран, при това от всички възможни органи. Извършени са проверки. Включително от АПИ са подали сигнал, отново са извършени проверки. Всичко е налице. Закупен е софтуер, той работи“, съобщи Николай Хаджигенов, адвокат на Лиляна Деянова.

Братът на Лилана – Александър, който се занимава с бийтбокс, стои зад фирмата "Скилър".

По проект "Разработване на иновативна "Платформа за бийтбокс обучение и музикална транскрипция" е отбелязано, че е получил 238 000 лева.

„Единствената му вина е, че е брат на сестра си. Аз до вчера подозирах, че проблемът се нарича Васил Божков. Вече съм убеден, че е така. В делото има една-единствена препратка – в едно дружество, в което Васил Божков, ако не ме лъже паметта, е бил съдружник като физическо лице“, добави адвокат Николай Хаджигенов.

От прокуратурата днес не коментираха темата.