През последните дни цените на петрола тръгнаха нагоре, след като стойността на сорта „Брент” беше под 60 долара за барел. Утре страните-производителки се срещат заради черното злато.

Снимка: btvnovinite.bg

Организация на страните износителки на петрол трябва да реши дали да намали количествата, които се добиват. Ако се стигне до сериозно свиване на обемите, ще последва поскъпване на цените на петрола, а от там и на горивата на колонките.


Според експерти, когато цените на петрола растат, това бързо се вижда на бензиностанциите у нас.

„Сега заради политическата ситуация и протестите, големите играчи на пазара ще се опитат да задържат поскъпването няколко седмици. Ако цената на суровия петрол се върне на стойности от 80 долара за барел, вероятно към Коледа ще видим цени 2,30 - 2,35 за литър бензин”, посочи Мартин Владимиров, експерт ЦИД.

Снимка: btvnovinite.bg


Ако ОПЕК реши да запази нивата, то тогава цените на бензина у нас трябва да продължат да намаляват. В момента литър А95 на някои бензиностанции е под 2 лева.

„Не е важно какъв е процентът, а колко е трайно едно увеличение или намаляване. За да се отрази трябва да е няколко дни, да не кажа седмица. Поне за момента нямаме причина да се притесняваме за Коледа”, коментира Светослав Бенчев, Петролна и газова асоциация.

Снимка: btvnovinite.bg


Междувременно Катар обяви, че се изтегля от ОПЕК. Спред някои анализатори, това може да затрудни вземането на решението за намаляване на добива. Други са на мнение, че страната е малък играч. Накъде ще тръгне цената на бензина у нас ще е ясно в края на седмицата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!