Има готов план за прибирането на българските дипломати от Украйна, като той ще бъде реализиран, ако се съберат данни, че рискът се покачва. Това заяви пред журналисти в парламента премиерът Кирил Петков.

„Самолетите, които ще изпратим за връщане, са в пълна готовност“, подчерта той.

По думите му ситуацията по границата между Украйна и Русия се следи ежечасно. Има ли от какво да се притесняват българските граждани? „Оценката на нашите служби е, че в следващите няколко дни и седмици няма от какво да се притесняваме“, отговори Петков.

Той беше категоричен, че „всичко изглежда бързо и спешно“, но всъщност ситуацията изисква правилни решения в рамките на по-голям период.

Затова и България продължава да настоява за дипломатическо решение на кризата в Украйна, но в същото време случващото се ще се използва и за откриване и отстраняване на дефицитите в българската отбрана. Петков подчерта, че нашите военни ще са с основна роля при защитата на страната, като няма да бъдат под чуждо командване, а съюзнически сили ще пристигат у нас само за компенсация на констатирани слабости.

Очаква се през април – май да бъде сформиран батальон, който да е подготвен за реагиране, като партньорските елементи от него ще участват в съвместни учения.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!