„Добрата новина днес е, че това, което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече няма да е факт. Ще можем да си получим цялото количество от азерски газ преди връзката да бъде финализирана още от 1 юли. Цената е по-ниска от "Газпром" и е директна доставка от американска компания без посредник“. Това заяви премиерът Кирил Петков в Народното събрание по време на парламентарния контрол.

„Това показва, че когато има истински устрем за диверсификация и истинско желание за диверсификация, нашите партньори са готови да подадат ръка”, каза Петков.

„Искам да ви уверя, че всъщност през цялото време се опитваха да ни се казва през годините, че няма диверсификация през годините, защото още, и това е факт, че газовата връзка с Гърция не е направена. Обаче се оказва, че връзката с Неа Месемврия дава пълна възможност да вкарваме цялото количество на азерски газ и това ще покаже българското правителство, че през всичките тези години, диверсификация е нямало, не защото не е могло, а защото е нямало желание за това”, каза премиерът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!