Министър-председателят Кирил Петков се срещна с министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи на Дипломатическия форум в Анталия.

Акцент на срещата беше военният конфликт в Украйна и как той ще се отрази върху ситуацията със сигурността на Западните Балкани и Европа.

„Нуждаем се от ясни и недвусмислени послания като гарант за европейската перспектива на страните от региона. Нашата европейска интеграция се превръща в проблем на сигурността и само положителна стъпка в тази посока ще допринесе за общата сигурност и безопасност на целия европейски континент. “, написа Буяр Османи във „Фейсбук“.

На срещата беше изразено задоволство от процеса на динамизиране на двустранното сътрудничество чрез реализиране на концепцията за работни групи и конкретните дейности и предложения, които се появиха от работата до момента.

По отношение на пакета политически въпроси беше подчертано, че пряката комуникация на политическо и експертно ниво е ефективен метод и като такъв ще продължи да се използва в контекста на задълбочаване на отношенията и повишаване нивото на политическия диалог.