Имаме еднаква визия за Европа с нулева корупция - на ниво България и Европа. Премахването на корупцията е най-сигурният път за приемането ни в Шенген. Ние искаме да изчистим корупцията и ще работим в тази посока.

Това заяви Кирил Петков след срещата си с премиера на Нидерландия Марк Рюте. 

"Ние бяхме много зависими от руския газ, сега сме с нулева зависимост. България даде огромна част за спиране на паричните потоци. Но не можем да сложим ембарго", добави министър-председателят.

Според него Европа е много по-силна заедно, отколкото всяка държава да се бори сама.

"И Марк е на това мнение, че трябва да спазваме договорните отношения и никой не може едностранно да променя договорите със страни членки в Европа. Руската външна политика много пъти включва корупция и трябва заедно да сме сигурни, че този тип влияние в ЕС е недопустимо“, заяви още Петков.

Премиерът добави, че с Рюте са обсъдили темите, по които можем да работим заедно, като IT сектора, земеделие, бизнес и конкуретноспособност на двете икономики.

Премиерът на Нидерландия оцени посещението си като чудесно.

"Спомням си първия ни разговор, когато станахте премиер. Тогава казах на моя екип: „Това е човек, който се бори срещу корупцията и ще работим заедно“  Обсъдихме и войната в Украйна и популярността на Путин, която пада до невиждани нива. Нидерландия помага на България с изтребители. Ние сме обединени. Трябва да се подготвим за Европа след войната и след руската агресия. Имаме съгласие по много теми. Това, което направихте вие беше много силна реакция. Вие показахте на Москва, че можем да бъдем заедно. Ние ви помагаме с изтребители", добави той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!