Това, което българското правителство показа, е, че се справяме с кризите. Справихме се с кризата с Украйна, справихме се с газовата криза за безпрецедентно нисък период и влизаме в диалог с всички – с работодателите, с транспортните фирми, със строителните фирми. Влизаме в диалог, така че да решаваме тези проблеми и набираме скорост.

Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти. 

"Това, което осъзнавам, мисля, че и целият български народ започва да осъзнава е, че понеже работим тясно с Европейската прокуратура, очаквам, че до 6-8 месеца някои от тези дела ще влязат в сила и много от тях в момента са свързани с предишните управляващи. Те имат срок 6-8 месеца да се опитат да свалят това правителство иначе имат ужасно голям личен проблем", отговори той на на въпрос на bTV за това, че ГЕРБ обмисля темата за вот на недоверие срещу правителството.

Втечненият газ от САЩ

Министър-председателят обясни и кога ще пристигнат двата танкера с втечнен газ от САЩ – единият на 8 юни, а другият на 23 юни. Той допълни, че цената им ще бъде под тази на „Газпром“.

„Танкерите са продадени директно на „Булгаргаз“, без никакви посредници и са директно от американска компания, която произвежда и търгува с газ. Единствената причина защо не обявяваме коя е компанията е, защото цената, която ни беше дадена, беше много под пазарната за ЕС и не искаме да ги вкарваме в обяснителен режим, ако те продават на доста по-високи цени на други партньори в Европа“, заяви още Петков.

Помощи за тока

Петков заяви, че утре отново ще се срещне с работодателите.

„Мисля, че имаме дългосрочно решение с тях за цените на тока, ще видим дали ще го приемат. Това, което ще предложим за май, е, че ако цената за ток е под 225 лв. няма помощи, но за всеки лев над тази сума 85% от повишението се покрива от държавата“, заяви той.

Северна Македония

Премиерът обясни, че разговорите със Северна Македония продължават.

„Никой не ни вярваше, но българската позиция е много ясна, докато не се свърши работа по съвместните договорки по правата на българите в Северна Македония, не е въпрос на календар, а на краен резултат. Очаквам в следващите дни Северна Македония да сложи някакъв тип институция, която да отговаря за езика на омразата“, добави той.