"Няма да бъдем тези, които нелегално да пускаме нечии външни министри само защото те си мислят, че имат правото. Има закон, има правила и България ще ги следва".

С тези думи премиерът Кирил Петков коментира пред журналисти обвиненията на руския външен министър Сергей Лавров.

"Има ясен режим от Европейския съюз, едновременно с това имаме ясни санкции за руски полети, така че България следва ясните правила", заяви Петков.

Той бе помолен да коментира и актуализацията на бюджета.

"Тя решава един много базов проблем и това е, че въпреки че икономиката е в позитивен растеж в последните 4 месеца, инфлацията застрашава хората с най-ниски доходи. Това е акцентът на тази актуализация – да покрием тези хора, защото нашето обещание е да няма никой под линията на бедност", заяви премиерът.

"Работодателите знаят, че ще изпълнил това, което сме обещали. Допълнителните средства, които се акумулират в енергийната система, ще бъдат върнати обратно на бизнеса", каза той.

Относно отношенията ни със Северна Македония и готовността на френския президент Еманюел Макрон да организира среща за българските и македонските власти в Париж премиерът заяви: "Европа започна изцяло да разбира проблематиката и иска да помогне нашата много ясно изразена позиция да бъде защитена."

"Г-н Макрон се опитва да види дали ЕС може да бъде гарант за точно тези изисквания, които българската държава отдавна е поставила", допълни той.