"Очаквам министър Гроздан Караджов незабавно да освободи председателя на АПИ заради чиито действия и бездействия е нарушен общественият интерес в полза на привилегировани фирми".

Това написа във "Фейсбук" премиерът в оставка Кирил Петков. По думите му действията на МРРБ и АПИ от тази седмица са показателни, че на България е нужно ново антикорупционно мнозинство, което "да пресече завинаги порочните модели на предишната власт и да върне институциите на гражданите".

"За пореден път сламени чиновници и брокери влязоха в акция за опазване на държавната хранилка за строителните фирми, близки до ГЕРБ и кръговете около тях. Същите, взели стотици милиони на тъмно за работа по пътищата, с договори, по които текат проверки заради порочни строителни практики", написа още Петков.

"С прекратяването на новите, прозрачни обществени поръчки, АПИ възпрепятства пътната поддръжка в държавата в следващите 6-7 месеца и поставя в риск здравето и живота на гражданите. Това не трябва да се допуска", категоричен бе премиерът в оставка.

Той очаква депутатите спешно да обсъдят проблема в регионалната комисия и да излязат със законосъобразно решение, което да гарантира, че българските пътища ще се поддържат без пропуск, включително през зимния сезон.

"Очаквам компетентните органи, включително прокуратурата, да се сезират по извършените нарушения и да възобновят проверките по работата на строителните фирми и целесъобразното изразходване на стотиците милиони публични средства", завърши Кирил Петков.