„С евролидерите обсъдихме общ кохезионен споделен фонд за бежанците от Украйна, така че европейското семейство заедно да може да плати разходите, а не всяка страна да се оправя поединично“.

Това каза в Брюксел премиерът Кирил Петков. Той е доволен, че именно България е била водещата страна, която е направила това предложение.

По думите му европейската солидарност е много важна в този момент и е получил голямо одобрение от останалите евролидери. През следващите дни Европейската комисия се очаква да предложи различни варианти.

„Успяхме да вкараме като идея и това, че трябва да го направим по много прозрачен начин - не да се дават едни пари на едни правителства, а да се дава на всеки един бежанец на ден за определен период от време“, обясни Кирил Петков.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е заявила, че това е много добро предложение и ще работи в следващите дни, за да се върне с практични предложения по тази тема, уточни българският премиер.

На въпрос откъде ще дойдат тези пари Петков поясни, че те ще бъдат от остатъчни средства по всички други програми и не става въпрос за нов заем.

„Сумите, които се говореха, за начало са от рода на 10 милиарда за Европа. Всичко зависи от броя на бежанците, които ще влязат“, допълни премиерът и отново изтъкна, че България е поела лидерството в тази дискусия и това е отчетено позитивно от всички евролидери.

Относно икономическите последствия от войната в Украйна той заяви, че в момента влизаме в една „не много положителна ситуация“ на европейско ниво, при която има високи цени на петрола и газа, които покачват инфлацията, но едновременно с това намаляват растежа – т.нар. стагфлация.

„В тези периоди стратегията е много специфична – от една страна, Европейската централна банка ще намалява паричната маса в ЕС и едновременно с това всички правителства заедно трябва да стимулираме икономиките си, така че да има растеж“, обясни още премиерът.

"Тези кризи могат да се борят много по-добре, когато работим заедно и в синхрон, отколкото всеки да се спасява сам. Това е добре за нас, защото сме малка икономика и със сравнително нисък стандарт на живот. Бидейки част от европейското семейство ни дава шанс да имаме по-добра позиция, отколкото ако трябваше да се справяме сами", на мнение е Кирил Петков.

Междувременно страна ясно, че готви се четвърти пакет от санкции срещу Русия.