Енергийните помощи за бизнеса ще продължат през май. Това заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков, който заедно с други членове на кабинета се срещна с представители на работодателските организации по темата за цените на природния газ и тока, както и налагащите се в отговор мерки. 

„Българското правителство работи много усилено, за да можем да имаме ясни доставки на газ на цени, които да не са различни от тези, които биха дошли през алтернативата „Газпром“. От друга страна оценяваме рисковете, които войната може да донесе на България, на Европа и даже на света. Обсъдихме различни варианти, така че да сме готови и да име предвидимост за българския бизнес и работниците в него“, заяви още премиерът.

Петков изрази надежда страната ни да не бъде лошо изненадана с предстоящите ценови нива на газа.

Надяваме се да няма повишение, но тези неща тепърва се договарят. Само няколко дни са минали, откакто се случи новата ситуация, каза той за спрените доставки от страна на руската „Газпром“. 

Премиерът още веднъж увери, че газоподаването към потребителите не е спряло или намалило. 

По-рано през деня премиерът се срещна и с фирми от транспортния сектор, на която също бяха обсъдени цените на горивата. 

Вицепремиера Корнелия Нинова изведе няколко основни акцента от заседанието на МС и проведените срещи днес:

"Ембаргото за внос на петрол от Русия да не се отнася за България - поискано е изключение за България. Постигнахме съгласие, че компенсациите за бизнеса ще продължат и през май, те бяха до края на април. С колко предстои следващата седмица в разговор с министъра на енергетика и на финансите това да се уточни. Отново заявихме претенции от името на работодатели с подкрепа на синдикати да се запази цената на газа такава, каквато е сега по доставките от „Газпром“ и ако преговорите за алтернативни доставки доведат до по-висока цена, то да търсим механизъм държавата да компенсира разликата. Поискахме Дерогация за увеличаване на прага на ДДС в помощ на малкия и средния бизнес. Обсъждан е вариант за премахване на акциза върху газа“, каза Нинова.

От бизнеса настояват компенсациите за ток да продължат до нормализиране на цените. Предложено е долният праг за подпомагане да бъде енергийният микс от КЕВР и да няма таван. Настоява се срещата за природен газ да не се заплащат повече от формулата с "Газпром експорт".

Работодателите подчертаха помощите за електроенергия да продължат колкото е необходимо, а не всеки месец да се водят разговори.

Днес не получихме твърд отговор на поставените от нас въпроси. Очакваме следващата седмица в разговор с министъра на енергетиката да видим докъде може да стигнем, допълниха работодателите.

Не се видя много оптимизъм в тези дълги разговори. Това налага да търсим решение на въпросите, докато те са още малки, каза председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Той обясни важността на започването на работа на съвет по Зелената сделка към МС, който все още не работи. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!