Петима души са задържани в столичното Пето РУ за вандалски действия по време на протеста в София миналата вечер, съобщиха от МВР. Трима от тях са непълнолетни.

Образувано е досъдебно производство. Предстои материалите да се докладват в прокуратурата.

В същото полицейско управление е отведена и една жена, за установяване на самоличността й, съобщават още от вътрешното министерство.

Опит за нахлуване в старата сграда на парламента и изпочупен офис на управляващата партия ГЕБР - тези събития белязаха 136-тата вечер на протести в София. Мирно протестиращите се разграничиха от вандалските прояви и обявиха, че те са дело на провокатори. 

Протестиращите блокираха жълтите павета пред стария парламент точно в 17 часа. 

До ескалация на напрежението се стигна, след като протестиращите се опитаха да достигнат стълбите на сградата,  за да поставят венец, символ на единството. Кордонът ги спря. В отговор - към униформените полетяха бомбички.

След кратко шествие пред Министерския съвет и Министерството на отбраната, напрежението ескалира отново. Няколко души от протеста изсипаха кофи с боклук пред офис на ГЕРБ на бул. "Дондуков". След минути полетяха и камъни. 

Така наречените "провокатори" бяха изгонени от останалата част от протестиращи. Шествието приключи без напрежение на обичайното си място - Орлов мост.