Валери Жаблянов, Георги Тодоров, Кирил Добрев, Корнелия Нинова и Красимир Янков ще участват в лидерската битка за БСП. Това съобщи на пресконференция Емил Войнов, председател на Централната комисия по провеждане на пряк избор за председател на БСП.

"До 5 август получихме решенията от всички проведени конференция на общински и районни структури в цялата страна. От тези конференции бяха предложени 55 кандидати за председател на БСП. Най-много номинации в процедурата е получила Корнелия Нинова - с 285 предложения, Кирил Добрев - 144, Калоян Паргов - 63, Красимир Янков - 55, Драгомир Стойнев - 40, Костадин Паскалев - 36, Валери Жаблянов - 34, Крум Зарков - 34, Янаки Стоилов - 23. Останалите са получили под 20 номинации", обяви още Емил Войнов. 

Войнов уточни, че крайният срок за подаване на декларации за участие е бил до 6 август. По думите му 7 кандидати са подали своите декларации за председател на БСП, но 5 от тях отговарят на изискванията за наличие на партиен стаж.

Днес с решение на Централната комисия за провеждане на избора тези кандидати бяха регистрирани, каза още Емил Войнов. От вътрешнопартийния избор отпадат Галина Василева и Ирина Михайлова. 

Той уточни, че предизборната кампания за тях започва на 13 август и тя ще продължи до 10 септември. Ще бъде организирана информационна кампания, ще бъдат изработени и три клипа, общ плакат и брошура на всички кандидати, информираха още от Централната комисия за прекия избор на председател на БСП.