Започва пети опит за продажбата чрез частен съдебен изпълнител на знаковата столична зала „Универсиада“. Причината – след фалита на КТБ кредитът от над 70 милиона лева, изтеглен от собственика за сградата, не е обслужван.

През 2016 г. никой в съдебната зала не е проявил интерес към спортната зала. Тогава вещо лице я е оценило на 18 и половина милиона лева, разказва частният съдебен изпълнител Стоян Якимов.

Снимка: bTV

Днес цената е паднала с 8 милиона

„Получавали сме обаждания от рода: „Може ли да се събори сградата и да се построи жилищен блок?“. Това няма как да се случи, тъй като устройствения план на град София, парцелът е предназначен за спорт и развлечения“, обяснява ЧСИ Якимов.

Снимка: bTV

Универсиада отваря врати през 1961 г. В нея са посрещани много чужди държавни ръководители. Приемала е състезания и концерти, един от първите е на ФСБ. В края на 80-те години има и изложби, например, на медицинска техника.

Снимка: bTV

В момента вътре се поддържа само санитарен минимум.

„Имах среща по инициатива на кмета на район Слатина във връзка с продажбата на имота. Той заяви, че тази сграда все пак е едно обществено благо и той самият имаше интерес, да, той самият прояви интерес как тази сграда да бъде закупена от Столична община, така че да служи на гражданите на София, да могат да спортуват, но на този етап няма никакво развитие“, обяснява Стоян Якимов.

Снимка: bTV

Съдебното наддаване е точно след месец. А делото за екстрадицията на банкера Цветан Василев, отпуснал кредита, чака решението на Апелативния съд на Белград.