Нови мерки срещу COVID-19 в София. Заради ръста на заразата в столицата - от сряда спират плановия прием и плановите операции.

В София са открити и най-много случаи на „Омикрон“. Според последното изследване - всяка десета проба е с новата мутация. Бебе на 5 месеца е най-малкият заразен.

Докато средно за страната – 10% от тестваните в центъра по заразни и паразитни болести са се оказали с „Омикрон“, то в София процентът е по-висок - 35 на сто от секвенираните проби са положителни за „Омикрон“.

По-заразната мутация се разпространява в общо 9 области, като случаите в столицата са най-много - 38.

Заразени с „Омикрон“ има още и в Пазарджик, София-област, Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора.

Снимка: bTV

Според вирусолози най-добрата превенция остава третата доза.  

„Най-важното е да се ваксинират хората, и да получат бустерна доза - трета доза, при която се установява най-висока защита срщеу „Омикрон“. Имунитетът и след бустерната намалява с времето, вероятно би се наложило четвърта доза и масово сред населението», заяви проф. Нели Корсун завеждаща лабораторията по грип и ОРЗ в НЦЗПБ.

Снимка: bTV

Проф. Корсун казва, че вирусът ще продължи да се изменя. Доказват го две нови мутации - тази, установена в Марсилия, и така нареченият „Делтакрон“, засечен в Кипър.

„Предполага се, че този вариант е възникнал при коинфекция - едновременно заразяване с двата варианта, като при размножаването им те са си обменили гени, което е довело до един хибриден вирус. За радост това е сравнително рядко явление“, допълни Корсун.

От Световната здравна организация предупреждават, че най-голям риск от мутации има в страните с ниско ваксинационно покритие.

Снимка: bTV

„Проблемът е най-вече в страни като България и Румъния - много хора ще се заразят за кратко време и ще се натоварят здравните системи“, казва доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България.

Според Околийски, данните, че „Омикрон“ преминава по-леко, са оптимистични, и идват най-вече от страните с висок процент ваксинирани.

От сряда спират плановият прием и плановите операции в София със заповед на директора на Столичната здравна инспекция. Изключение се прави за трансплантациите, лечението на онкоболни, както и за ражданията. Здравните власти в София въвеждат мярката заради повишаващата се заболеваемост от COVID-19.