По-строги мерки срещу COVID-19 влизат в сила на още места в страната. Три от петте региона у нас вече са в предпоследния, трети етап, с висока заетост на интензивните легла. В жълто, с по-малък натиск върху системата, остават само втори и трети регион. Това се случва на фона на пореден ден с близо 10 хил. новозаразени.

Снимка: btvnovinite.bg

В столицата в първата нощ, в която важат правилата за по-ранно затваряне, заведенията останаха отворени. Здравните инспектори отговориха с глоби.

Пловдив и Благоевград са сред областите в етап три от плана. Там се въвеждат и по-строги мерки от понеделник. 

Снимка: btvnovinite.bg

Нови мерки

В Благоевград от понеделник се преустановяват груповите занятия в езикови и образователни центрове, забраняват се посещенията на непълнолетни лица в молове, кина, ресторанти без придружител след 20 ч. Заведенията ще работят с намален на половина капацитет.

В лечебните заведения в областта все още има легла за по-леките случаи, но реанимацията в областната болница се запълни. Здравните власти препоръчват учениците в началния курс да не свалят маските по време на час.

„Като брой новозаразени на ден – имаме едно задържане в сравнение с миналата седмица. От понеделник досега отчитаме за две дни по 100 заразени по-малко“, обясни Калоян Калоянов, директор на РЗИ – Благоевград.

В област Пловдив от понеделник се въвежда ограничение до 50% за обектите на закрито, автобусите на градския транспорт ще се движат по-често, а игралните зали, ресторантите и заведенията ще работят от 5  до 23 ч.

Преустановяват се и  посещенията на непълнолетни без придружител в моловете. 

Бойкот на правилата

На този фон заведения в София бойкотираха новите правила, според които трябваше да затварят в 22 ч.

Броени минути след този час екипите на здравните власти и полицията се разпръснаха в различни райони на столицата. Още първото проверено заведение в Студентски град се оказа, че работи и беше санкционирано.

Снимка: btvnovinite.bg

След полунощ дискотеките в Студентски град останаха отворени. Проверяващите се заканиха, че засиленият контрол и масовите проверки ще продължат и тази вечер.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!