Въвеждат нови противоепидемични мерки в Благоевград от 31 януари, които ще бъдат в сила до 13 февруари, включително.

Забраняват се и посещенията на непълнолетни в търговските центрове тип мол, кина, ресторанти, кафенета и други без придружител след 20 ч. Новите мерки предвиждат препоръки към учениците от 1. до 4. клас да носят защитна маска по време на престоя и обучението им в училищата.

 

Преустановява се организирането и провеждането на екскурзии и групови туристически пътувания в страната.

Областните кръгове на националните олимпиади и състезания ще се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки - извършване на място на изследване за наличието на COVID-19 с бързи антигенни тестове на учениците и на педагогическия персонал, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 метра и носене на защитна маска за лице от всички участници.

Съгласно новите мерки се преустановяват присъствените групови занятия с деца в езиковите центрове, образователните центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица, а спортните състезания ще бъдат без публика.

Преустановява се дейността на пенсионерските клубове в областта и се ограничава до 50% посещаемостта в игрални зали, казина, дискотеки, кина, театри, заведения за хранене и развлечения.

Работодателите и органите по назначаване трябва да организират работния процес в дистанционна форма, където е възможно, а за останалите - да организират филтър, дезинфекция и проветряване на работните помещения, предвиждат още мерките.

Физическите и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, не трябва да допускат повече от един човек на 3 кв. м. площ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

БТА