Петър Волгин, Росен Желязков и Никола Минчев са с най-много преференции на евровота.

С над 70 000 предпочитания обаче водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Европейски парламент (ЕП) Росен Желязков се отказва от мястото си в Брюксел. Така той отваря път за поставения на шесто място в листата – Илия Лазаров.

Другите четирима евродепутати от ГРБ-СДС са Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел.

Росен Желязков остава депутат в 50-ото Народно събрание. Той влезе в парламента като водач на листата в Благоевград.

Размествания ще има и при ДПС. Със сигурност евродеупатския пост ще запази Илхан Кючюк.

Очакванията са съпредседателят на партията и водач на листата Джевдет Чакъров и досегашният евродепутат Искра Михайлова да отстъпят спечелените мандати на четвъртия и петия – Танер Кабил (син на бившия земеделски министър Нихат Кабил) и на журналистката Елена Йончева, която досега беше представител на БСП в Брюксел, пише БНР.

Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров (Ицо Хазарта) ще са тримата представители на ПП-ДБ в ЕП.

Кънев и Петров получават мандати заради разместване в листата. Дадените за тях преференции ги изстрелват на второ и трето място от петата и шестата позиция в листата. Така отпадат поставените преди тях Стефан Тафров, Даниел Лорер и Деница Симеонова.

Три мандата отиват и при партия „Възраждане“. Техни представители ще са Петър Волгин, който беше водачът на листата, Станислав Стоянов и Рада Лайкова. От партията вече обявиха, че имат намерение да съставят нова група в ЕП и водят разговори с представителите на 14 държави. Прави впечатление обаче, че журналистът Петър Волгин е шампион по преференции – над 71 000 души са гласували за него.

Кристиан Вигенин ще е един от двамата евродепутати на БСП. Очаква се решението на социалистите дали в Брюксел ще отиде вторият – проф. Румен Гечев, или досегашната евродепутатка Цветелина Пенкова.

Един евродепутат ще има ИТН – това ще е водачът на листата Ивайло Вълчев.