Петър Тодоров, убил 15-годишният Филип на пешеходна пътека в столицата, остава в ареста, предаде репортер на bTV.

Инцидентът стана в началото на месеца.

Петър Тодоров влезе в съдебната зала мълчаливо. От прокуратурата обясниха, че по думите му той е изпил 6 бири и е карал със 60 километра в час над разрешената, за да мине на пешеходната пътека преди детето.

В началото на заседанието по разглеждане на мярката на Тодоров, прокурорът по делото подчерта, че обвиняемият е шофирал с 88 км/ч при разрешена скорост 30 км/ч., както и че са констатирани 2,1 промила алкохол в кръвта му. Според него има риск Тодоров да извърши друго престъпление и каквато и да е друга мярка за неотклонение извън "задържане под стража", няма да бъде адекватна.

Адвокатът на обвиняемия – Ангел Тинчев, подчерта, че деянието е извършено в тъмната част на денонощието. Той каза, че за последните 20 години клиентът му живее на един и същ адрес, както и че няма опасност да извърши друго престъпление. Защитникът поиска отмяна на наложената най-тежка мярка за неотклонение и обясни, че все още не е ясно дали става дума за престъпление с евентуален умисъл.

Пред съда обвиняемият Петър Тодоров се разкая и каза, че много съжалява. По думите му стана ясно, че ще понесе решението на съда, каквото и да е то.

След съвещание и запознаване с доказателствата по делото, Софийският апелативен съд изслуша становищата на страните и определи мярка за неотклонение "задържане под стража" на обвиняемия Петър Тодоров.

Тодоров е привлечен като обвиняем за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата. Досега той има 4 наказателни разпоредби за неправилно шофиране.

След случилото се, близки на загинали при катастрофи за пореден път настояха за постоянни проверки за алкохол и наркотични вещества на шофьорите, както и да се поставят камери и легнали полицаи на всички ключови места.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.