Петър Низамов – Перата, който преди дни нападна оператор на bTV по време на протест в Асеновград, е обявил пред съда, че не изкарва никакви средства.

В документа, приет от бургаски съдия, Низамов е написал, че семейството му се издържа с 508 лева – заплатата на съпругата му. Как живее Низамов, вижте в разследването на Росен Цветков и оператора Любен Кацаров.

За пръв път Перата попада в обектива на медиите през 2009 г.. При самоотбрана след конфликт на пътя ексбаретата Петко Лисичков убива криминално проявения Калоян Стоянчов – Голямата Рижа, сочен за приближен на Митьо Очите. На мястото веднага се струпват приближените на Рижата. Там е и Перата.

Днес братът на Калоян, известен с прякора Малката Рижа, притежаващ богато криминално досие, е лаконичен за Низамов. Казва, че в негово лице вижда по-големия си брат.

Часове преди да бъде арестуван за нападението над оператора на bTV, Петър Низамов шофира към Асеновград и се снима в луксозен спортен мерцедес.

„Смятаме да им покажем кой командва все още в тази държава...Бяха ми направили капан пред вкъщи полицаите, за да ме извикат в полицията и да ми развалят плановете да дойда в Асенвоград”, казва той във видеото.

След инцидента Низамов беше издирван и задържан в Бургас. Тогава той отново във „Фейсбук” показа колата, която кара.

Според данни на МВР автомобилът е собственост на Елена Низамова – 72-годишната майка на Перата.

През април тази година пред съда в Бургас Перата е декларирал, че "няма недвижимо имущество и леки автомобили" и, че семейството му се издържа само с доходите на съпругата му – 508 лева.

По време на протестите телефонът му, който не изглежда на малка стойност, попадна в обектива на камерата ни.

В наскоро заснето видео във „Фейсбук” Перата разказва, че джип, с който ходи на границата, е със спукани гуми и обяснява друго за доходите си.

„Мога да си купя 20 джипа, ако реша... Ще хвана тия мишоци и ще ги изнасиля в гората”, казва той във видеото.

Също на името на майка му са регистрирани две фирми, както и склад за дърва за огрев.

Според документи, с които bTV разполага, една от тях плаща месечен наем 1200 лева.

Самият Низамов е упълномощен от майка си да движи бизнеса на едната. Именно на тази фирма преди дни Инспекцията по труда в Бургас налага глоби – общо 12 000 лева.

„Четири наказателни постановления идентични, всяко по 3000 лева. Става въпрос за наемане на хора без трудов договор”, обясни Павлин Васков, директор на "Инспекция по труда" в Бургас.

Заради декларацията, че не печели нищо, Перата е освободен от съда от държавна такса при завеждане на дела.

В момента Низамов съди няколко бургаски медии. Една от тях – местният сайт "Бургаз нюз", за публикация отпреди 5 години.

„Той ни съди за 15 000 лева. Става въпрос за статия, която е буквално препечатано прессъобщение на полицията за един бой в дискотека, където са посочени само инициали и години на участвалите в боя”, разказа пред bTV Екатерина Капрова - журналист, "Бургас нюз".