Петър Низамов – Перата остава в ареста, реши Пловдивският окръжен съд, който гледа поредното му искане за промяна на мярката за неотклонение.

Низамов, срещу когото са повдигнати обвинения за хулиганство и причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди, тъй като удари оператор на bTV по време на протест в Асеновград, поиска домашен арест, за да може да се грижи за семейството си.

Магистратите обаче прецениха, че ако той бъде пуснат на свобода, има опасност да извърши ново престъпление.

Съдът прецени още, че той е имал провокативно поведение спрямо оператора на bTV Петър Джанаваров.

На излизане от съдебната зала Перата заяви, че това бил истински сталински процес. Той поиска да излезе за пореден път на свобода, тъй като в ареста вдигнал кръвно.

Според един от адвокатите на Низамов – той има двама, а и сам води защитата си, той е бил провокиран от оператора и само се е защитил, след като бил ударен по ръката.

Адвокатът допълни, че Перата не бил опасен човек, а по всичко се виждало, че бил по душа и сърце патриот. По думите на защитника Низамов работи в полза на обществото и не е опасен – лично се ангажирал със спасяването на 20 котки в Бургас.

Работник на Низамов пък заяви, че откакто Перата е в ареста, бизнесът с дърва за огрев за чужбина западнал. Низамов бил наел на работа и роми, към които се отнасял като към останалите граждани. 

Адвокатите на Перата твърдят, че операторът е провокирал насилието.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

По–рано същият състав на съда разгледа и искането на двама от  общо 11 задържани роми заради побоя в Асеновград. Те също бяха оставени в ареста.