Позицията на България е да пледираме активно Турция да не влезе в спирала на насилие и ескалация на напрежение. Това заяви здравният министър Петър Москов в студиото на “Тази неделя” по повод потушения преврат срещи властта в Турция. Той предупреди, че насилие води до още повече насилие.

Москов заяви, че евентуален реваншизъм ще доведе до още повече проливане на кръв. “Не бива да има ескалация на насилие в Турция. Важно е за България да има ясна и стабилна конституционна власт в Турция и ако тя стане страна с признат военен конфликт в нея, то България ще бъде първата близка и мирна държава. Това означава, че бежанци от Турция и други страни ще идват у нас”, посочи още той.

Министърът коментира още, че не се чувства застрашен от възможни рокади в кабинета, но ще подаде оставката си, ако Борисов я поиска. На критиките, отправени му от лидера на БСП Корнелия Нинова, той отговори с думите, че вече стават банални, тъй като му искат оставката от десетия ден след идването му на власт.

На обвиненията, които тя отправи, Москов отвърна с позицията, че това са лъжи и става дума за непознаване на ситуацията в сектора. “Нито едно от твърденията на Нинова не е вярно. Закрити общински болници няма, даже имаше сливания, за да се избегне затваряне”, посочи той с уточнението, че няма нито тенденция, нито желания да се закриват болници. Наличието на монопол при лекарствата също беше отречено.

Здравният министър коментира и предложенията за нов правилник за фонда за лечение на деца. По думите му промените в момента са на етап обществено обсъждане и ще гарантират ясна и публична процедура за това децата, които имат нужда от лечение, но България не може да го осигури, да се лекуват в чужбина или да бъдат лекувани извън покритото от здравната каса.

Снимка: btvnovinite.bg