Няма как в областен град, какъвто е Враца, да няма голяма многопрофилна болница. Ако някой си го мисли, то или има температура, или следва икономически интереси, които не са свързани с населението на Враца.  Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV бившият здравен министър Петър Москов.

България е единствената държава в ЕС, в която няма инструмент на държавата, с който да реши проблема с това как ограниченият ресурс за здравеопазване отива спрямо нуждите на пациентите, а не спрямо нуждите на различни икономически интереси, посочи той.

Той е категоричен, е парите за заплати, които ще бъдат дадени, за да не протестира персоналът на болниците в Ловеч и Враца, е ход на парче и няма да спаси системата. „Това е решение, което ще даде глътка въздух за 2-3-5 месеца. „Не може с полицейски акции и еднократно наливане на пари да се заменят системните решения”, подчерта бившият здравен министър.

„През 2014 г. съм дал ръководството на врачанската болница на прокуратурата. През 2017 г. имаме наченки на това, прокуратурата да реши, че там имало проблем. Две години не можехме да уволним ръководството на болницата, защото местният Общински съвет от БСП не даваше”, коментира още Москов.

На територията само на град София има повече болници с повече болнични легла, отколкото в цяла Австрия, заяви бившият здравен министър.

По думите му новата здравна карта, приета от МС, по нищо не се различава от старата.

„Здравната карта по никакъв начин не закотвя гражданина на Враца например във Враца. Той продължава със същите си права на здравноосигурен да може да отиде да се лекува в която и да е точка на България или ако лечението му не се осигурява в България – в която и да е точка на ЕС. Нищо от правата на пациентите не се променя”, категоричен беше Москов.

„Здравната карта е инструмент, който казва: В София не е нужда 42-ра ортопедия. Ако някой държи да вложи пари, да ги вложи във Враца. Ако няма такъв, който да вложи пари във Враца, тогава държавата трябва да се намеси и да гарантира на врачани базово здравеопазване там, където са”, отбеляза той.