Здравният министър в оставка Петър Москов стана обвиняем Прокуратурата повдигна три обвинения срещу него.

Според обвинението действията на Москов и зам.-здравния министър Адам Персенски са нанесли сериозни щети на държавата покрай скандалната сделка с турските ваксини.

По случая ще бъде разпитан и целия кабинет, тъй като решението е взето от правителството.

Първото обвинение е, че със съучастието на Адам Персенски са целели да набавят облага за министерството и от техните действия са настъпили значителни вредни последици както от имуществен, така и от неимуществен характер. Нарушавайки законовите процедури министър Москов е приел дарение от Турция. В разрез със законовите регламенти МЗ е заплатил ДДС върху 200 хил. броя ампули и разходите по доставката на ваксините. 323 хил. лева са настъпилите имуществени последици от действията на Петър Москов.

Неимуществените вреди за държавата са в това, че Петър Москов е създал недоверие у гражданите относно ваксинирането на деца.

Второто обвинение на Петър Москов е свързано с т.нар. износ на ваксини. Дарението, което е направила българската държава е трябвало да отговаря на българските закони. С действията си обаче Москов е ощетил и държавното дружество „Бул Био”.

Снимка: bTV

Третото престъпление е за безстопанственост, каза още Арнаудова.

Министърът в оставка заяви, че не разбира защо е обвинен. Според него няма нищо нередно в сключения договор за бартер и той би се притеснил, ако не е имал възможност да изпълни имунизационния календар на България.

„Според прокуратурата Москов е нарушил законовите разпоредби като министерството е платило ДДС върху ваксините получени от Турция и така е ощетил държавата с 323 хиляди лева”, коментира Персенски. Според защитата на Москов няма нарушение на нито една законова процедура.

Една година по-рано

Скандалът започна още от лятото на 2015 г. Тогава заради провалени търгове ваксините за деца срещу 5 животозастрашаващи заболявания свършват. Ведомството на Петър Москов се обръща за помощ към Южната ни съседка. И така у нас пристигат 100 хил. броя ваксини срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б.

Като бонус получаваме още толкова препарата срещу Хепатит Б. В замяна даваме 5 милиона български ваксини БЦЖ. Месеци по-късно прокуратурата ги спира от употреба. Тогава здравният министър д-р Петър Москов обяви, че те не са вредни. От обвинението уточниха, че ваксините не са вредни, а не са разрешени за употреба у нас.

Още тогава се появиха съмнения дали сделката е икономически изгодна.

Стойността не е описана в споразумението между двете държави. Министър Москов обаче изчисли, че сме получили 100 хил. по 17,5 долара на доза, което тогава е излизало 3 140 000 лв. Нашата ваксина по данни на ведомството струва около 0,08 лв., а 5-те милиона дози, които сме изпратили на Турция са стрували 413 375 лв.