Държавата е там, където не трябва, и не е там, където трябва, коментира бившия министър на здравеопазването Петър Москов в предаването „Тази неделя“ по bTV.

Къщичките за деинституционализация са олицетворение на цялата държава – добра фасада и липса на съдържание отвътре, каза той.

Снимка: bTV

Това е свързано и с деинституционализация на деца в риск, и с образование, здравеопазване, с икономика. Целта е усвояването на едни пари, резултатът е нещо, което не ни интересува. Това е сбъркана философия от гледна точка на подредба на държавата – къде трябва да е ангажиментът ѝ. „Ангажиментът на държавата, задължението ѝ е с нашите данъци да ни гарантира сигурност чрез смислена, добре структурирана и оборудвана полиция; образование на децата ни през добре действащо, смислено функциониращо училище; болници, насочени към ефективност от гледна точка на нуждите на пациента. Държавата е там, където не трябва, и не е там, където трябва“, каза Москов.

Състоянието на здравеопазването сега е плащането на цената на спряната програма за реформи, която започнахме през 2014 г., посочи той. По думите му „държавата е инфилтрирана от лобита“.

Снимка: bTV

Бившият министър коментира и опасността единствената специализирана клиника по детска кардиология и кардиохирургия в страната да спре работа заради финансови трудности и недостиг на медицински сестри. „Грозна и сгрешена държава е тази, която очаква от болниците финансов, а не здравен резултат“, каза той. Проблемът не е свързан с едни конкретни 7 млн. за една конкретна болница, а е нужно системно политическо решение, което води системата към интереса и нуждата на хората, а не към източването на нашите пари за здраве от хора, които така са си направили бизнес логиката“.

Снимка: bTV

В отговор на въпрос Москов каза, че не извънпарламентарните партии подбуждат протестите в подкрепа на Пирин. По думите му всеки протест е политически – дори срещу настилката пред входа, болниците или училищата, защото „политиката е заниманието, което казва как се подрежда държавата“. Това, че зад протестите има желание кабинетът да падне, е нормално, смята той.

По думите му в казуса от едната страна стоят „едни хора от посткомунистическата олигархия, за които устойчиво развитие и етичен капитализъм не значат нищо. От другата страна стоят едни хора, които пък желаят промяната на този ред, а това, което пропагандират, е социализъм“.

Когато крайнолявата политическа тенденция на Европа в лицето на Ска Келер пристига в България, за да каже какво трябва да бъде смисленото бъдеще на държавата, то трябва да има съпротива, макар тя да не бъде агресивна и с епитети, каза Москов, визирайки декларацията на НФСБ.

Вижте целия разговор във видеото: